Naprendszer határáról

Ádámmal emlékedtünk azon, hogy mennyire vicces hogy a Voyager I mennyire túl teljesítette a misszióját.

Érdekes, hogy egy ember által készített szerkezet képes 33 évvel az indítás után még mindig ellátja a feladatát, az embertelen hidegben halad napi 60.000 kilométert. Még jobban szivet melegetől dolog, hogy a feladatát, amire eredetileg tervezték 89-ben befejezte, azóta gyakorlatilag bónusz amit elér. Még kb 15 évig élvezhetjük a képeket és adatokat amiket küld nekünk ez a kedves is kütyü, mielőtt végleg lemerülnének a nukleáric erőforrásai.

Ami biztos, hogy a következő tőlük 4.2 fényévre lévő Proxima Centaurit már nem igazán fogja elérni, hiába is közlekedik másodpercenként 119 km-es sebességgel.

A következő ember által készített szerkezet, ami elérheti a naprendszer határát az új hullámos űrszerkezetek közül (mert a már a Voyager 2 is arra felé téblábol szintén 33 év után) valószínűleg a New Horizont lesz, ami 2006-ban indult útjára, és 2029-ben várható a kilépése, bár a hivatalos mandátuma 2016-ban lejár.

Ugy, mai szinten lehetséges a fénysebesség 0.4x-esét elérő úrhajó építése, így ezzel belátható időn bellül “utól lehetne érni” a Voyagereket. Nem említve a féreg lyuk emléleteket, vagy akár Einstein-Rosen híd elvet…

Attól tartok, megin rá fogunk jönni, hogy a sci-fi írók nem tévedtek nagyot.

Hasonló bejegyzések

Szólj hozzá

Itt szabad hozzászólni, vitatkozni, egyetérteni, hőbörögni, meg mindent, amíg valaki értelmes módon teszi ezt meg, és nem személyekedve.

Önmagában azért, mert az nem konstruktív, másrészt pedig mert az ilyen hozzászólásokat megírni sem érdemes, úgysem fognak megjelenni, mivel megjelenés előtti előmoderálás van érvényben.

A hozzászólásokra vonatkozó szabályokat itt olvashatod el részletesen.